Määräaikaiskatsastukseen voit tulla ilman mitään ajoneuvon asiapapereita, riittää että muistat rekisteritunnuksen ilmoittautuessasi.
Sinun ei tarvitse olla ajoneuvon omistaja tai haltija, sillä kuka tahansa saa tuoda ajoneuvon katsastukseen.
Katsastuksessa tarkistetaan laissa asetetut kohteet. Ennen katsastukseen tuloa on hyvä katsoa auto läpi ja korjata viat, jotta voi välttää mahdolliset korjauskehotukset tai hylkäyspäätöksen.
Tiesithän, ettet tarvitse erillistä siirtolupaa tuodessasi liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa katsastukseen? Edellytyksenä on, että ajoneuvolle on varattu etukäteen aika katsastukseen, ajoneuvossa on rekisterikilvet kiinnitettyinä ja olemassa oleva liikennevakuutus.
Mikäli poliisi pysäyttää sinut katsastukseen tullessasi, eikä sinulla ole aikavarausta, saatat saada lisäveron maksettavaksesi (vähimmäismaksu 1 010,00 €), sekä menettää väliaikaisesti ajoneuvon rekisterikilvet.
Katsastuksen jälkeen ajoneuvon saa ajaa suorinta reittiä takaisin säilytyspaikkaan tai korjaamolle.
Hyväksytty määräaikaiskatsastus ei kuitenkaan tarkoita, että ajoneuvo tulisi automaattisesti liikennekäyttöön. Tätä varten on tehtävä erillinen rekisteröintitoimenpide. Voit tehdä liikennekäyttöönoton Traficomin Oma Asiointi -palvelussa tai rekisteröivällä katsastustoimipaikalla.
Tarkista ennen katsastusta, että ajoneuvosta ei ole maksamatta ajoneuvoveroa tai liikennevakuutusta.
Katsastuksen voi aloittaa, vaikka nämä olisivat erääntyneet, mutta hyväksyttyä päätöstä ei voi saada, ennen kuin katsastaja on todennut maksujen olevan kunnossa. Ajoneuvoveron ja vakuutuksen takia keskenjäänyt katsastus vaatii vielä maksullisen jälkitarkastuksen.
Ajoneuvoveron voit tarkistaa Traficomin Oma Asiointi -palvelusta tai soittamalla heidän ajoneuvoveroneuvontaan 029 534 5125. Mikäli olet maksanut ajoneuvoveron myöhässä, eikä maksutieto ole vielä päivittynyt Traficomin järjestelmään, ota tosite maksusta mukaan katsastukseen tullessasi.
Maksu päivittyy Traficomin tietokantaan noin kahdessa työpäivässä.
Vakuutusasioissa auttaa vakuutusyhtiö, johon olet ajoneuvosi vakuuttanut. Mikäli vakuutusmaksu on myöhästynyt ja Traficomin tietokantaan on päätynyt merkintä tästä, tarvitset vakuutusyhtiöltä todistuksen katsastusta varten. Katsastusasemat eivät näe vakuutusmaksujen suuruutta tai muita maksutietoja, eivätkä siksi voi kelpuuttaa pelkkää maksukuittia todistuksena.
Renkaat kannattaa ehdottomasti katsoa kuntoon ennen katsastukseen tuloa, sillä nykyään alle 1,6 mm urasyvyydestä katsastuspäätös on ajokielto. Kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm ja talvirenkaiden 3 mm. Nastarenkaissa ei saa olla nastojen määrässä yli 25 prosentin eroa pienimmän ja suurimman nastamäärän välillä.
Auton saa tuoda myös talvella katsastukseen kesärenkailla, kunhan matka katsastusasemalle ei ylitä yli 20 km.
Tarkista myös renkaiden ilmanpaineet, sillä ne vaikuttavat jousitukseen, iskunvaimennuksen toimintaan ja etenkin renkaiden kulumiseen.
Auton valot on helppo ja hyvä tarkistaa ennen katsastukseen saapumista. Helpointa on pyytää kaveria avuksi, jotta pystyt tarkistamaan myös takavalojen, -vilkkujen ja peruutusvalon toimivuuden.
Kaikkien ajoneuvon valojen on toimittava katsastuksessa. Kiinnitä erityistä huomiota rekisterikilven valoihin ja etuparkkivaloihin, sillä niistä tulee usein korjauskehotus, jos ne eivät ole kunnossa katsastuksessa. Tarkista myös ettei ajovalon polttimo ole väärässä asennossa.
Määräaikaiskatsastuksen yhteydessä kuuluu tehdä pakokaasupäästöjen tarkastus sekä bensiini-, että dieselkäyttöisille autoille ja nelipyörille. Päästömittaus tehdään bensiinikäyttöisistä ajoneuvoista, jotka on käyttöönotettu vuonna 1978 tai sen jälkeen, ja dieselkäyttöisistä, jotka on otettu käyttöön vuonna 1980 tai sen jälkeen.
Ennen katsastusta kannattaa moottori ajaa lämpimäksi tehden pieni lenkki, jotta ylimääräiset karstat poistuisivat päästömittauksia vääristämästä. Lämpimäksi ajettu moottori helpottaa päästömittauksen suorittamista etenkin talvisin.
Ajoneuvolla kannattaa jarrutella muutaman kerran voimakkaasti ennen katsastukseen saapumista, jossa ajoneuvolle suoritetaan jarrutesti. Kovempi jarruttelu puhdistaa kitkapinnat, jolloin jarruista saadaan paremmin katsastuksessa oikeat mittaustulokset.
Kannattaa kokeilla myös seisontajarrua eli käsijarrua vetämällä se kevyesti päälle ajossa.
Tee omia jarrutestejä vain turvallisessa paikassa!
Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Lisäksi mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoja siitä, miten käytät sivustoamme. Kumppanimme voivat yhdistää näitä tietoja muihin tietoihin, joita olet antanut heille tai joita on kerätty, kun olet käyttänyt heidän palvelujaan.